Uit de hand gelopen 1

Cellie is het al lichtjes illegale maar toch veel te lage vermogen van de scooter wel een beetje beu en heeft een bescheiden upgrade bekokstoofd waarvan de hardware recentelijk bij Cellie thuis werd bezorgd. De postbode stopte onder andere een 107cc semi-automaat 4-bak in de brievenbus, en vandaag zijn de eerste stappen voor de inbouw van het nieuwe blok genomen. De doos is geopend en de inhoud geinspecteerd.

Het blok komt uit China, dus de kwaliteit is afwachten. Ook zat er in het pakketje een klepverentang, een stuk gereedschap waarvan Cellie hoopt dat nu afgelopen is met de niet meer terug te vinden weggeschoten klepspietjes die ondertussen in grote getale in de hoeken van de schuur zouden moeten liggen.
Ook de tang arriveerde in goede staat.

Hier begon het ietwat uit de hand te lopen.
Cellie heeft direct van een rondslingerende 110cc cylinderkop die nog in redelijke staat leek te verkeren de kleppen gedemonteerd om het stuk gereedschap eens te testen.Na wat pielen (geen gebruiksaanwijzing) ging het demonteren van de kleppen en klepspietjes behoorlijk soepel.
Helaas waren van deze kop de klepzittingen al behoorlijk ingebrand en werd toen eigenlijk direct besloten om de cylinderkop van het net nieuwe blok dan maar te flowen.

Daar gaat ie:

We demonteren het onstekingsdeksel en nokkenasdeksel en zetten de zuiger in TDC aan het eind van de compressieslag. Let op het merkteken op het nokkenastandwiel.

Daarna draaien we de bevestigingsbouten van het nokkenastandwiel los terwijl we de krukas tegenhouden met de pijpsleutel die we gebruikten om de motor ‘op tijd’ te zetten. Door aan de achterkant van het tandwiel te duwen komt het tandwiel los van de flens en is ligt dan los in de kop.
Daar ligt het voorlopig prima, dus lekker laten liggen.

 

Vervolgens demonteren we de 4 kopmoeren van de tapeinden en de kopbout net onder het nokkenasdeksel. Dan kan de cylinderkop van de tapeinden geschoven worden.

De kop, na demontage van de kleppen, maar nog in maagdelijke staat:

Na even frezen bedacht Cellie ineens dat er eigenlijk alleen maar foto’s zouden worden gemaakt van de nieuwe spullen en dat ineens de halve dag alweer voorbij was en heeft toen nog de laatste foto gemaakt en is lekker in de zon op het terras van Loburg gaan zitten.

To be continued…