Mini reef week 2

Nog niet veel te zien. De verschillende soorten algen beginnen nu lekker te groeien. Er kruipen flink wat kleine kreeft/garnaalachtigen rond. Te klein voor de camera en de netvliezen van ondergetekende, en het moment voor een leesbril komt nu toch wel met rasse schreden tegemoet gesneld.
Ook zijn de microscopen die Cellie bezat een paar jaar geleden in een vlaag van opruimwoede verkocht en weggegeven, dus determinatie van dat kleine spul zit er nu nog even niet in.
Helaas werd Cellie door de altijd attente Roger gewezen op het bestaan van microscopen met een usb aansluiting gewezen, en zal er binnenkort wel een dergelijk apparaat in huize Cellie aanwezig zijn. Daarover waarschijnlijk later meer.

Nu alleen een overzichtsfoto.

Vandaag toch maar wat metingen aan het water verricht. De resultaten:

  • Dichtheid: 1022 kg/m3(prima)
  • Temperatuur: 26 Celsius (prima)
  • Hardheid: 6 KH (te laag)
  • pH: 8 (te hoog)
  • Nitriet: 0.1 mg/l (te hoog)
  • Nitraat: 60 mg/l (veel te hoog)
  • Fosfaat: 0.5 mg/l (te hoog)
  • Calcium: 460 mg/l (te hoog)

De hoge nitriet en nitraat waarden zijn heel normaal voor een startende bak. Komt vanzelf goed.

Omdat het een open bak is verdampte er iedere dag een flinke hoeveelheid water, dat werd aangevuld met leidingwater, wat waarschijnlijk de hoge fosfaatwaarden verklaard. Er is vandaag na het meten direct een omgekeerde osmose apparaat aangeschaft, en morgen word er voor de eerste keer water ververst, waarbij osmosewater in plaats van leidingwater zal worden gebruikt.
Hetzelfde verhaal geld waarschijnlijk voor het calciumgehalte.
De te hoge pH waarde zal na het toevoegen van wat KH+ oplossing waarschijnlijk nog iets zakken.

Ook wil Cellie hier aquariumspeciaalzaak De Heuvelrug in Rhenen nog even vermelden, waar het osmoseapparaat is gekocht. Leuke zaak en goed advies.
Cellie mocht na wat vragen over het milieu in de bak en dergelijke gelijk wat levende steen met koraal meenemen, maar daarmee word nog even gewacht tot de bak zeker een maand staat.