Openelec RC1 release

Van de zonder twijfel meest complete XBMC kloon van dit moment is sinds enige dagen de RC1 vrijgegeven. De Xtreamer Ultra van ondergetekende was reeds voorzien van de voorlaatste betaversie, die ook al behoorlijk hoge ogen gooide. Het enige echte euvel dat daar aan te ontdekken viel was wat jitter waardoor er wat lipsynch probleempjes waren. In deze release kandidaat lijkt dat ook helemaal verholpen en lijken de films niet meer slecht nagesynchroniseerd. Overigens is Cellie uitermate gevoelig voor jitter, en heeft bijvoorbeeld de mee filmkijkende wederhelft er pas bij veel meer jitter problemen mee.
Zonder overdrijven een 10 minuten installatie, en dan meteen  99%  van de instellingen goed. Er moest alleen nog even gesleuteld worden aan de audio output, waarvan hier een screenshot, ter compensatie van de bit rot waaraan de geheugencellen van Cellie ten onder lijken te gaan. Prettig is met name de betere integratie van het nfs filesysteem, wat geen gemodder met config files meer met zich meebrengt, maar nu gewoon met behulp van de afstandsbediening is in te stellen.

Een echte aanrader!

Open-elec nfs mount

Het probleem:

Anders dan bij ubuntu, waar Cellie eigenlijk altijd /etc/fstab gebruikt om nfs shares te mounten is het bij open-elec het bestand /storage/.config/netmount.conf dat de nfs mount informatie bevat.

De oplossing:

Cellie heeft de folder /storage/videos aangemaakt op de htpc en heeft de volgende nfs mount informatie in /storage/.config/netmount.conf geplaatst:

nfs | 192.168.2.2:/media/storage/download/usenet/video | /storage/videos | ro,timeo=600

Uitleg over de syntax en mogelijke opties is te vinden in /storage/.config/netmount.conf.sample.

De links:

Info gevonden op het open-elec forum.

Cellie’s nieuwe htpc

Na driekwart van een uitputtende klusvakantie heeft Cellie zichzelf een nieuwe htpc kado gedaan, namelijk de xtreamer ultra. Deze mini-pc word geleverd zonder windows besturings-systeem, maar met een vernaggelde verbouwde versie van ubuntu dat vanaf een usb stick zijn diensten doet.

De doos bevatte naast de pc ook een draadloos mini usb toetsenbord (kabeltje op de foto dient om de accu op te laden), een afstandsbediening (onmisbaar voor een echte htpc), 4GB ddr3 geheugen, een hdmi kabel en de al eerder genoemde 8GB usbstick met daarop geïnstalleerd het xtreamer ‘ultra os’.

Cellie heeft ongeveer 30 minuten met het meegeleverde besturings-systeem gespeeld voordat hij besloot dat het beter kon.
Intussen draait het apparaat al de speciaal voor de xtreamer ultra gebouwde versie van open-elec, wat een uitgeklede versie (110MB) van xbmc is. Dat overigens ook vanaf een usbstick loopt.
De mediaspeler is daarmee pijlsnel en helemaal af. Volgens de energy check 3000 van Cellie gebruikt het apparaatje bij het afspelen van een 1080p film nog geen 25 watt.

Zoals al eerder gemeld heeft word deze htpc zonder harde schijf gebruikt, de media bevinden zich op de voormalige htpc (bij deze gedegradeerd tot file- en webserver) en worden getransporteerd via een gigabit netwerkverbinding. Overigens kan er wel een 2.5 inch harde schijf worden ingebouwd.
De ultra kan met behulp van de afstandsbediening worden aan en uitgezet, wat voor de vorige htpc van Cellie een nadeel was (daar draaien ook diverse websites en andere handige servers op en die wil Cellie niet uitgeschakeld zien) maar voor dit apparaat is het een pre want het lijkt minder op een ‘moeilijke server’ en meer op een soort dvd-speler, en dus verhoogd het de waf, zodat Cellie met een gerust hart het andere geslacht of eventueel aanwezige windows ict medewerkers met het apparaat kan laten spelen.
En de films die Cellie download en bekijkt staan nog steeds op de ‘oude’ htpc annex webserver zodat Cellie bij het uitpakken van pakweg 50GB data niet meer voor hele hoge cpu-loads hoeft te vrezen, die nogal eens de film een frame of wat in de weg wilden zitten.

Het enige wat Cellie zelf heeft toegevoegd is de nuka1195 xbmc repository dat de ‘apple movie trailers plugin’ bevat, dat hier ook nog maar even is gemirrord voor de zekerheid.

Leuk detail is overigens ook dat het meegeleverde mini toetsenbord ook nog een laserpointer bevat.
Nu kan Cellie lekker zijn visjes pesten en hun netvliesjes beschadigen vanaf de bank als er even een saai moment in de film zit.

XBMC aan/uit knop omzeilen

Nu de HTPC bijna dagelijks gebruikt word en mensen beginnen te spelen met de afstandsbediening is het Cellie opgevallen dat de aan/uit knop op de afstandsbediening ook daadwerkelijk de PC uitzet.
Allemaal leuk en aardig, maar de PC is naast mediacenter ook nog de webserver van Cellie.
Uitzetten (met name door gewone gebruikers) is bij een server natuurlijk nooit de bedoeling, dus is Cellie op zoek gegaan naar een manier om de aan/uit knop van de afstandsbediening te omzeilen.

De theorie.

Na wat puzzelen en de wiki van XBMC raadplegen bleek het heel simpel.
Je kunt de standaard toets-toewijzing aanpassen door in het bestand ~/.xbmc/userdata/keymaps/keymap.xml een andere toets-toewijzing te maken.

De praktijk.

We doen het volgende:

 1. We maken het bestand  ~/.xbmc/userdata/keymaps/keymap.xml aan als het nog niet bestaat.
 2. Map de aan/uitknop naar bijvoorbeeld pauze:
  <keymap>
   <global>
   <remote>
    <power>Pause</power>
   </remote>
   </global>
  </keymap>
  
 3. Sla het bestand op en start xbmc opnieuw op.

Nu werkt de aan/uit knop als pauze toets.

De links.

De structuur van de keymap.xml word op de XBMC wiki beschreven.
Een lijst met de mogelijke XBMC acties is hier te vinden.