bekijk server bandbreedte met iftop

Als je een server beheert, loop je vroeg of laat tegen de vraag aan: hoe zie ik hoeveel netwerk bandbreedte verbruikt word op dit moment?

Zonder grafische desktop tools is dat lastig te bepalen in realtime, maar met de command line tool iftop kun je het ook op een headless machine prima volgen. Op een Ubuntu server zit iftop in de standaard repositories.

Installeer het programma met apt-get:

sudo apt-get install iftop

Niet vergeten, iftop draait in root mode dus:

sudo iftop

Installatie zou zonder problemen moeten verlopen.

De interface laat de volgende informatie zien:

De optie -m stelt een limiet aan de schaalverdeling.

sudo iftop -m 25000000

Op de bovenste twee regels: een variabele schaalverdeling die meegroeit met de hoeveelheid bandbreedte.

Stelt de maximumschaal op ongeveer 25Mbit.

Onder de schaalverdeling vinden we de logdata. Aan de linkerzijde zie je het lokale adres, in de middelste kolom het remote adres. Met de pijlen => en <= word de richting van de data aangeduid.  De drie getallen daarachter laten zien hoeveel data er in de laatste 2, 10 en 40 seconden gemeten is. Echt helemaal realtime is de meting dus niet.

Dan vinden we helemaal onderaan een samenvatting.
De regel die begint met TX: laat in de eerste kolom de totale hoeveelheid data zien die de host heeft ontvangen, in de tweede kolom de maximale transfersnelheid in de laatste 10 seconden en tenslotte de gemiddelden van de laatste 2, 10 en 40 seconden.
De RX: regel heeft de zelfde structuur, maar geeft de hoeveelheid verstuurde data weer. Tenslotte worden in de onderste regel de totalen van zowel up als download aangegeven.

Meer nuttige opties:

iftop -n

Geen DNS lookups. DNS lookups veroorzaken extra netwerkverkeer, dat je met deze optie uit kunt schakelen. Je kunt ook de -n- toets gebruiken om deze functie aan of uit te schakelen.

iftop -N

Vertaal poort nummers niet naar service naam.

iftop -B

Geef bandbreedte weer in KB/s in plaat van Kb/s.

iftop -P

Met deze optie ingeschakeld word het verkeer opgesplitst tot op poort niveau. Deze optie is in het programma aan of uit te schakelen met -shift+p-

Met -h- kom je in een help pagina, die je met nog een keer -h- weer kunt verlaten. Voor nog meer opties en informatie kun je één van de vele manpages raadplegen.