Batch bewerking met GIMP.

Het probleem:

De nieuwe camera maakt retestrakke foto’s. Na wat oefenen met de instellingen zijn ze bijna net zo strak als foto’s als van de oude camera.
Wat er nu wel gebeurd is dat de foto’s standaard niet meer door b.v. marktplaats worden geaccepteerd vanwege de bestandsgrootte.

markt_fout

Nu kun je de foto’s per stuk resizen, maar alle vooruitgang word geboekt door luie mensen en dus gaan we op zoek naar een manier om de hoeveelheid werk te beperken.

De oplossing:

GIMP -GNU Image Manipulation Program- is een uitermate compleet grafisch bewerkingsprogramma. De functionaliteit –batchen– die wij nodig hebben zit er standaard niet in maar is wel beschikbaar via een plugin. Deze plugin is via de standaard repositories te installeren. Gebruik het volgende commando om zowel GIMP als de batch plugin te installeren.

sudo apt-get install gimp gimp-plugin-registry

Nu heb je als het goed is gegaan zowel GIMP als de batch plugin geïnstalleerd.

Om nu foto’s per batch te bewerken kies je in GIMP de menu-optie ‘Filters->Batch->Batch process‘.
Nu zou je onderstaand venster moeten zien.Screenshot from 2014-01-14 10:43:16

Klik nu op de knop ‘Add Files‘ en voeg de bestanden toe die je wilt batch bewerken. Op de screenshot hierboven zijn al 3 bestanden toegevoegd. Daarna kies je één of meerdere bewerkingen via de tabbladen. In dit voorbeeld gaan we de bestanden resizen naar 25% van de originele grootte. Daarvoor klikken we op het tabbblad ‘Resize‘. Screenshot from 2014-01-14 10:47:48Klik op het ‘Enable‘ selectievakje om deze bewerking aan de batch toe te voegen. Hierna kun je  de X scale en Y scale instellen op 0,25 en om de batch te starten klik je op het laatste tabblad ‘Output‘.Screenshot from 2014-01-14 10:50:52Selecteer hier het bestandstype waarin je de bijgewerkte foto’s wilt opslaan. Heb je alle bewerkingen goed ingesteld dan kun je met de knop ‘Start‘ de batch modus starten.

De links:

http://www.gimp.org
http://nl.wikipedia.org/wiki/GIMP
http://www.reazul.net/how-resize-all-images-of-a-folder-batch-resize/