Verbrande klep

Het probleem

Het bamiblok onder de Sachs Madass van Cellie begon deze week in een schrikbarend tempo vermogen te verliezen, en ervaring vertelde Cellie dat het probleem waarschijnlijk een verbrande uitlaatklep was. De oorzaak daarvan moet  gezocht worden in het enigzins werkschuwe karakter van Cellie, die stiekum hoopte dat een motorblok dat minder kost dan een fatsoenlijke spelcomputer net zo betrouwbaar en onderhoudsarm zou zijn als de Honda’s die Cellie voorheen bereed.

De diagnose

Zoals gebruikelijk bij mechanische problemen moet er in de regen gesleuteld worden om de schade te kunnen taxeren. Gelukkig is Cellie niet van suiker, maar van degelijke nicotine en thc gemaakt.

Na het demonteren van de cylinderkop bleek de uitlaatklep inderdaad mooi blauw en flink verbrand te zijn. Sterker nog, Cellie heeft nog nooit zo’n ernstig verbrande klep gehad, en dan nog kunnen rijden.

Na demontage van de cylinderkop.

Close-up van de kop en klep

Nog closer-up

Nou ook nog de klepzitting bekijken, maar bij het zien van de mate waarin de klep verbrand was, leek het Cellie niet meer dan logisch dat de roodgloeiende klep zich door de hitte  aan de klepzitting heeft vastgelast. (om dan vervolgens door de tuimelaar weer lostgescheurd te worden) Op die manier word de klepzitting binnen mum van tijd opgevreten.

Om de klep te demonteren heeft Cellie deze keer een nieuw truukje bedacht om de klepspietjes niet te lanceren. De ouderwetse methode van steeksleutel 11 en een hefboom maken van het gat van de tuimelaar werd uitgebreid met een ‘supermagneet’ die de klepspietjes voor lancering behoed.

Klepspietjes en de supermagneet

De truuk met de magneet werkte wonderwel. Maar helaas pindakaas, ook de cylinderkop is al naar z’n grootje. Deze klepzitting is niet meer te restaureren. Door de hoge temperatuur van de klep is er te veel transfer van materiaal opgetreden. Dit repareren kost meer dan een nieuwe cylinderkop.

Vakkundig gesloopt

Nou Cellie, dat heb je weer fijn voor elkaar.

De oplossing

Gelukkig was de speurtocht naar vervangende delen al gisteravond gestart en wist Cellie dat Brink Motoren (die specialiseren in pit-bikes) waarschijnlijk wel een vervangende cylinderkop kon leveren.
Met behulp van de tijdens de demontage gemaakte foto’s en een behulpzame medewerker van Brink heeft Cellie met grote waarschijnlijkheid een passende cylinderkop besteld.
Als alles goed loopt en de revolutie niet uitbreekt zijn de onderdelen al voor het weekend binnen en kan Cellie maandag al weer om kwart voor zeven de buren uit hun slaap halen.
Hiep hiep voor online shoppen!!

Conclusie

Dit bamiblok loopt van zich zelf al behoorlijk heet. Cellie had al een wat vetter mengsel dan hem lief was aan dit blokje gevoerd (let op de koolafzettingen op de koude kant van de kop), maar weet nu dat de warmteontwikkeling nog meer in de gaten moet worden gehouden.
Meer onderhoud (kleppen stellen) en leren leven met het gerammel van de tuimelaars.
Misschien dan toch maar een oliekoeler installeren?

De werkbank van Cellie in een onbewaakt moment

1 thought on “Verbrande klep

  1. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het wel weer goed komt.

Comments are closed.