Jack is back.

Het probleem:

Jack de Vries, Den Haag Veteranendag 2009, by FaceMePLS.jpg

“Jack de Vries, Den Haag Veteranendag 2009, by FaceMePLS” by FaceMePLS from The Hague, The Netherlands – Jack de Vries (1968). Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Jack de Vries was tijdens de kabinetten Balkendende I & II spindokter van het CDA. Onder andere de term ‘normen en waarden’ van Herman Heinsbroek  werd door het CDA en de Vries omarmd.
Daarmee paaide het CDA de achterban, terwijl in deze periode de grootste excessen qua normen en waarden plaatsvonden. (Overbetaalde directeuren van woningcorporaties, de Balkenende norm voor publiek bestuur waar nog steeds niet aan word gedaan en de herenakkoorden over bankierbonussen.)

In 2010 woonde hij enige tijd op een kazerne met zijn maîtresse. Door zijn eigen interpretatie van ‘normen en waarden’ was hij niet langer te handhaven als publieke figuur op de CDA achterbühne en stapte onder druk van de publieke opinie af.

In 2011 werd Jack als lid Strategisch Beraad CDA via de achterdeur weer binnengehaald.

Werkt tegenwoordig voor Hill & Knowlton, een van de grootste lobby bedrijven in de Verenigde Staten. H&K werd groot doordat ze tussen 1953 en  1968 de tabaksindustrie verdedigde en probeerde om de link tussen roken en longkanker -die intussen wetenschappelijk was bewezen- in de publieke opinie te vertroebelen.

Ook tijdens de eerste Golfoorlog deed  H&K van zich spreken, met name door ‘Nurse Nayirah‘ die een door H&K ingefluisterde verklaring aflegde voor de Verenigde Naties over Irakese soldaten die babies uit hun couveuse zouden hebben gehaald en gedood.Deze valse verklaring ging een eigen leven leiden op Amerikaanse tv nieuws zenders en leidde mede tot de eerste Golfoorlog in 1990.
Nadat haar link met H&K aan het licht kwam, veranderde ze haar verhaal en verklaarde dat ze slechts herhaalde wat vrienden hadden verteld.
In 1992 kwam tenslotte aan het licht dat Nayirah de dochter van de toenmalige ambassadeur van Kuweit in de Verenigde Staten is.

Op het moment is H&K druk bezig de publieke opinie over fracking te masseren en twijfel te zaaien over de mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu. Waarschijnlijk is dat de reden dat de Vries op de loonlijst staat. Zijn ruggengraatloze mening is gewoon te koop.

Verwacht een CDA –de Vries is nog steeds op de achtergrond spindocter– dat inzake fracking wederom de zijde van de ‘economische belangen’ kiest terwijl ze in de media hun ‘normen en waarden’ voorop stellen.
Laat je niet voor de gek houden, normen en waarden zijn wat het CDA betreft voor publieke consumptie, terwijl ze in de eerste en tweede kamer steeds de zijde van het grote geld kiezen. En als dat niet meer lukt, dan stappen CDA’ers uit de politiek en worden dan door de industrie beloond met een positie waarin het bezit van een ruggengraat een grote handicap is.

Helaas, leugens en bedrog zijn schering en inslag geworden in de Nederlandse en Europese politiek. De normen en waarden van het CDA zijn net als die van Jack de Vries klaarblijkelijk gewoon te koop of te huur.

Ironisch genoeg aanvaard de Vries in 2007 een functie als reputatiemanager bij Boer en Croon.

De oplossing:

De enige oplossing is een revolutie, waarbij een figuur als de Vries in ieder geval de pek en veren niet mag ontlopen.

Ook voormalig premier Balkenende doet nog een gooi naar de pek en veren door eind 2013 te stellen op de CDA website:  “Waarden en normen hebben een groot bereik en het risico is dat alles eraan kan worden opgehangen. Dat was ook een van de redenen waarom in het kabinetsbeleid van toen vooral gekozen werd voor een toespitsing op de omgang met elkaar in de openbare ruimte, onder de noemer ‘respect’.”

Normen en waarden gelden dus alleen voor de openbare ruimte. Niet voor achterkamertjes, publieke salarissen en de draaideur tussen politiek en de lobby/financiële sector.

We are fucked.

De links:

http://www.jackdevries.nl/
http://www.schaliegas.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas