Van inductief naar electronisch vsa.

Hoe het allemaal begon:

De 20 jaar oude lichtkap van Cellie’s aquarium was aan een opknapbeurt toe. De kap was ooit eens ontworpen en gebouwd voor 3x 18W tl buizen.

Maar 54W is veel te veel licht en zorgt ervoor dat je iedere 3 weken je planten moet snoeien en te veel geld overmaakt naar je electriciteits leverancier.

DSCN0045Cellie had daarom de laatste 18 jaar maar 1x 18W hangen die sinds een week bijgestaan word door een 4W T8 led buis.
Dat is een led lamp met de vorm en aansluiting van een 18W T8 tl buis. Kwestie van de tl eruit, starter eruit en led lamp erin. De led buis gebruikt 230V als voeding.

De led buis was intussen al in de lichtkap gemonteerd en al de hele week aan het werk. Tot zover geen probleem, maar de nogal gecompliceerde bedrading met maar twee derde in gebruik was een steeds grotere doorn in het oog.

DSCN0046

Dus nieuwe bedrading voor een hoogrendement vsa en voor een 230V led buis.

DSCN0047De voorschakelapparaten -vsa’s- waren van het ouderwetse inductie type, met een nogal laag rendement. De electronische variant zou een veel hoger rendement hebben en dus minder in het gebruik kosten.

DSCN0049Bij de ombouw vervielen de 3 inductieve vsa’s.
Nodig waren behalve kap, buis en een Philips hr vsa een rolletje installatiedraad van de Gamma.

DSCN0051DSCN0052DSCN0053De oude schakeling met een inductief vsa gebruikte 27.5W uit het stopcontact. Met de led buis erbij werd dat 31.6W.
Met een electronisch vsa werd er 16.7W uit het stopcontact getrokken. Met led buis erbij kwam het totaal op 21.1W.

DSCN0056Dat is een verschil van zo’n 30% en bovendien lijkt het voor Cellie’s biologische fotoreceptoren of de buis ook nog eens meer licht geeft.
Ook de 50Hz brom ontbreekt geheel.
Plus de vsa is lichter door het ontbreken van een inductiespoel. En door het hoge rendement ook nog eens minder warm.

Haleluja!

Tot slot:

Het geheime plan:

DSCN0058